Hund och ägare

Jobbar med svartvitt

Har ägnat några kvällar till att se hur jag skall processa bilder till Svartvitt på bästa sätt. Hittat Silver Efex Pro från NIK Collection (gratis!). Tipset är att du hämtar hem programmet per omgående om du inte redan har den. Leta sen rätt på ytterligare presets, så blir livet lite roligare. Även om man inte använder dessa rakt av, så är de ibland bra utgångspunkter för ytterligare “tweak”.

Har tidigare testat med Tonality från Macphun, det kostade en slant. Min uppfattning är att Silver Efex står upp bra, och ger bättre resultat, pengar till trots. Tonalitys styrka ligger i fler presents, och en HDR funktion som är lite kul. Som ren konverterare är dock Silver Efex bättre.

Svartvitt exempel

Det jag gjort med bilden nedan är först generella inställningar i Lightroom, därefter lite finishing i Macphun Luminar, och därefter konvertering till svartvitt i Silver Efex. Det problem jag upplever är att det lätt blir lite rörigt när man blandar de olika miljöerna, bore skönast om man kunde jobba i bara en enda. Kanske man skall lära sig att hantera svartvit konvertering i Lightroom ordentligt, så att man slipper de andra. Frågan är om det är värt jobbet.

Kommentar till bilden

En skön hundägare och hans hund. Wilma har dessvärre lämnat oss nu, men maken till cool hund har knappt funnits. En riktigt tuff labrador, men ändå en perfekt snäll (och hungrig) familjehund. Husse och matte uppfostrade henne väl!

Svartvitt konvertering - Hund och ägare
Stolt hundägare och hans hund Wilma. Den här har jag processat till Svartvitt via Lightroom, Luminar och till sist Silver Efex Pro från NIK collection. Otroligt stark kombination.

Fler bilder

Förra sommaren fick jag tillfälle att åka med på ett ungdomsläger för Basket. Rätt så ruffigt på sina delar i Tallin, men de gav ibland en skön inramning och funkar bra i svartvitt. De flesta bilder jag tog var inne i hallar, men så här i efterhand var utomhusbilderna, på personer som inte tränade eller spelade match, de som jag själv uppfattar som de bästa.

Svartvitt konvertering
Skön kille på basketläger i Tiallin

På en PhotoWalk häromdagen var det riktigt regnigt och jäkligt. Det skall dock inte hindra! Snyggt blänk och ljus och mörker i en härlig blandning. Har kört hårt med alla tre programmen för att få till det här.

Skitväder på nyårsafton
Stockholm visade inte upp sin bästa sida…. Vertikalt regn, 3 plusgrader och allmänt skitväder. Stackars turister som kommit till Sverige för en riktig vinter….

Ovanstående bilder i galleriformat

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!