Elin Wägner illuminerad

Published by Olof on

Kunde inte hålla mig när jag såg artikeln om min bowling kompis Peter Sjögren som satte upp rosa belysning på Elin Wägner. Dagens Nyheter skriverLjusfestivalen ”Illuminate HerStory” som startade på Irland för att i flera betydelser belysa kvinnors insatser i historien har spridit sig internationellt och nu också nått Sverige, närmare bestämt Sankt Eriksplan“. Tyckte att det kunde vara kul att se, och så här blev det:

Elin Wägner upplyst i rosa skimmer

Elin Wägner belyst

Ljusfestivalen ”Illuminate HerStory” som startade på Irland för att i flera betydelser belysa kvinnors insatser i historien har spridit sig internationellt och nu också nått Sverige, närmare bestämt Sankt Eriksplan.
Elin Matilda Elisabet Wägner, född 16 maj 1882 i Lund, död 7 januari 1949 i Rösås i Bergs socken i Kronobergs län, var en svensk författare, journalist och feminist. Hon var ledamot av Svenska Akademien från 1944. Åren 1910–1922 var hon gift med litteraturvetaren John Landquist.
Wägner brukar räknas till de så kallade tiotalsförfattarna och ingick i Fogelstadsgruppen. Mest känd har hon blivit för sitt engagemang för kvinnlig rösträtt och för att hon var med och grundade Rädda Barnen år 1919. Wägner blev ledamot av Samfundet De Nio 1937 och av Svenska Akademien 1944. Hon var verksam som skribent vid Tidevarvet (1923–1936).
Texter ovan från Wikipedia och Dagens nyheter

St:Eriksplan

När jag ändå var nere passade jag på att ta en bild på “mitt” gamla hus. Jag och hustrun flyttade in där 1996 (eller var det 1997) och bodde där till 2009. Mina barn föddes och växte upp här, man kände i princip alla i Birkastan på den tiden. Det blev som en liten by när man hade barn i dagis och skolåldern. Ganska praktiskt att det var nära till affären, undrar om Facebook gruppen “Det bottenlösa hatet mot ICA St:Eriksplan” finns kvar :-). Man kan säga att det fanns både för och nackdelar. En av fördelarna var att de under 10 år hade sin snus automat felprogrammerad, så om man plockade ut snuset ur lucka 15, så fick man 10 SEK i rabatt. Tyvärr har de upptäckt det nu och rättat till det.

St:Eriksplan

“Min” gamla kåk där jag bodde mellan 1996 och 2009, där mina barn föddes och växte upp sina första tio år

Vill du titta på bilderna i fullskärm, använd galleriet nedan

Categories: Stockholm

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!