Pulkabacken i Vasaparken

Vinterkul i Vasaparken

Slängs tillbaka 15 år i tiden. Här växte mina barn upp på vintrarna, i Vasaparken, i just den här backen. Ett stenkast från Birkastan som då var hela deras värld. Backen är oändligt lång om man är under åtta år. Härligt lagom lutning, perfekt yta att stanna upp pulkorna på, lagom mycket kaos. Dessutom, när man har små barn, får man ett fantastiskt nätverk. Man kände, eller i alla fall kände till, de flesta av föräldrarna man träffade på. Det var som en liten småstad, mitt i storstaden.

Vi föräldrar åker gärna med, vi måste ju se till att de små inte gör sig illa, eller är det inte egentligen så att det är så förbaskat kul att åka kälke / pulka, att man alltid tar sig omaket att åka med? Jag vet i alla fall vad skälet var när jag hade småbarn 🙂

Att växa upp i stan har för och nackdelar, jag har många gånger funderat på om det var rätt att bo i stan med små barn. Nackdelen är att barnen måste ha rätt mycket passning, även upp i åldern. Fördelen är att man får mer tid med dem! Lämna sent och hämta tidigt från dagis. Se till att de kommer iväg till skolan i tid, hämta på fritids tidigt. Det är ett svårt val, speciellt med tanke på alla larmrapporter om avgasnivåer inne i Stockholm. Jag väljer att tro att de är lite överdrivna, det är ju inte i Mumbai vi växer upp.

Birkastan

Birkastan är den del av vasastan, och en av de mer kända landmärkena är Filadelfiakyrkan. Den ligger på Rörstrandsgatan och fungerar även som samlingslokal för ickekyrkliga aktiviteter, t ex examina från Läkarlinjen etc.

Filadelfiakyrkan
En känd, och ändå av många okänd samlignslokal. Tydligen har de plats för nästan 1000 personer i kyrkan, vilket gör detta till en av de större “aulorna” i Stockholms innerstad. Den används även till många icke kyrliga aktiviteter.

Förutom den kända Rörstrandsgatan, finns många smågator i Birkastan, bland annat den mysiga och korta Drejargatan.

Drejargatan, Birkastan

Norrbackagatan läser hela vägen från Norra station ned till Torsgatan, i en halvbåge. Halva sträckningen går parallellt med järnvägen. Misstänker att det kommer att se väldigt annorlunda ut här om 50 år. Man pratar om att däcka över spåren och bygga mer bostäder. Det kommer att bli ett väldigt liv på de boende som därmed kommer att mista sin fria utsikt. Får se hur många år de kan hålla på att överklaga.

Norrbackagatan, Birkastan

Nutid

För ett par år sedan lämnade vi Birkastan för att flytta upp ett stenkast till Odenplan. Det är verkligen stor skillnad, trots att det bara är en tunnelbanestation bort. Odenplan är en “metropol”, Birkastan är en småstad. Detta har accentuerats ännu mer när pendeltåget flyttats från Karlberg till Odenplan. Förr fanns det ändå en viss genomströmning av personer som tog sig från tåget till tunnelbanan, nu är Birkastan en återvändsgränd, dit man inte kommer om man inte har ett ärende.

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!