Avfärd

USA Roadtrip – Nebraska

En reseberättelse från USA där vi besöker dottern som är EF-student, tredje anhalten – Nebraska!

Inledning

USA är stort, Amerikaner är inte en homogen grupp, USA är vackert, USA kan vara …..

Det är enkelt att sitta i Sverige och se TV program och läsa media och tro att man har förstått något. Till viss del kan det kanske fungera, men att faktiskt vara på plats ger oftast en annan bild. Det kan gälla kommunen Nordanstig i Gävleborgs län, eller San Francisco på USA’s västkust, eller varför inte den lilla metropolen Friend i Nebraska.

I augusti 2017 lämnade vår dotter oss för ett High School år i den lilla staden Friend i Nebraska. Valet av ort kan tyckas märkligt, men EF, företaget som hon åkte med, gör väl vad de kan för att hitta lämpliga orter / familjer som kan ta emot utbytesstudenter.

 

Friend / Nebraska

…och så till slut – syftet med resan. Att träffa vår EF-student som varit ifrån oss i sex månader. Av alla platser i USA hamnade hon i den lilla staden Friend i Nebraska.

Utbildning

Man kan säga mycket om Friend, t ex att det är väldigt litet, att det är väldigt platt, att alla vägar är spikraka, att det är väldigt lantligt. Här är vad Wikipedia säger. Enligt Ripley’s “Believe It or Not” har man världens minsta polisstation. Staden har ett par banker, två bensinstationer, några försäkringsagenter men ingen mataffär! Man är övervägande katoliker (tror att det fanns minst 4 kyrkor i stan) och befolkningen till 99% “vita”. I skolan finns det cirka 20 elever per årskurs.

Mitt intryck av Friend är en liten vänskaplig by, mitt ute på slätten, omgiven av jordbruk. Man odlar främst majs och sojabönor. Det finns även några köttbönder, men de är i minoritet. Fälten är stora, bönderna fick historiskt 5 plättar 1 mile gånger 1 mil (1600 meter * 1600 meter) och krav på sin att uppvisa att de odlade marken och att de hade byggt ett hus. Då samhället är mycket yngre än i Europa har man inte skiftat jorden så många generationer, med andra ord har inte fälten styckats upp till arvingarna och blivit mindre plättar, i samma utsträckning som här, så det var mäktigt att se de enorma fälten.

Boende

Vi hade förmånen att få bo med dottern hos “The Kubucecks“, stadens tandläkare. Det är rätt så stor skillnad på amerikanska hem och svenska. De har utrymme, utrymme! Plus en hel drös med badrum. Det speciella med hus här är att de har en källare med alla faciliteter. Det går ju tromber lite då och då, så även om övervåningen går åt pipan måste man kunna bo kvar. Med andra ord fanns det kök och ett antal badrum även i källarplanet, och självklart har man heltäckningsmattor. Tjocka mjuka och gosiga.

Nåväl, nu lämnar vi utbildningsdelen och fokuserar på det roliga!

Basket

Dotterns basketlag hade gått till “state”, dvs de skulle spela slutspel mot andra skolor från hela Nebraska. Det fanns “divisioner” där man beroende på skolans storlek spelade i A, B C eller D. A-skolorna är de med tusentals elever, D-skolorna är de mindre. Dagen efter vår ankomst, torsdag,  spelades den första matchen, kvartsfinalen.

Dessvärre åkte de (Friend Lady Bulldogs) ur slutspelet direkt. Hade de gått hela vägen till final hade de spelat Pinnacle Bank Arena (där Nebraska Huskers spelar) och dessutom blivit TV-sända. Det var en hel del gråt och tandagnisslan efter förlusten, speciellt i den sporttokiga värdfamiljen, men dottern tog det ändå rätt så bra och hade skakat av sig det värsta dagen efter.

Omaha Zoo

Vi hade dammsugit Nebraska efter sevärdheter, det är stor stat som har ganska ont om turistattraktioner. Omaha Zoo verkade vara något som kunde vara kul! Sagt och gjort, vi tog vår Ford Flex (härlig SUV) ut på Interstate 80 för 90 minuters färd till största stan i Nebraska. Sol och fint väder bådade gott. Väl på plats började vi med “The Desert Dome” där man byggt upp ett ökenlandskap med dess innevånare och växter. Vi gick vidare och förväntade oss apor och savannens alla djur. Tyvärr var det för kallt (!!) så de flesta syntes inte till. Inte ens isbjörnen var ute. Det fanns dock ett aphus där vi kunde se gorillor, orangutanger och schimpanser, i stallarna fanns det elefanter och giraffer till beskådande. På det hela taget var det en bra dag, fint väder, härligt att få tillbringa den med familjen, lagom stort zoo och kul med djur! De hade ett fint akvarium och även ett fjärilshus.

På vägen hem såg jag något svart i horisonten, först förstod jag inte var det var, men det visade sig att den stora fågelmigrationen var på gång. Hela himlen var bitvis fylld av fåglar. Otroligt mäktig syn.

Helgen

Lördag – latmansdag! Vi tillbringade hela dagen i Friend, det var varmt! Nästan 20 grader och varma vindar. Tog en promenad genom byn, vilket många troligtvis tyckte var märkligt. I Friend åker man bil om man skall två kvarter. Vi gick bort till idrottsplatsen och förbi skolan. Det som slog mig var den totala avsaknaden av människor. Folk höll sig inomhus, man kunde se några barn här och där, men det var ytterst få. Märklig känsla. På kvällen bjöd jag värdfamiljen på restaurang. Misty’s, en prisvärd och trevlig italienare/steakhouse.

Söndag = resdag. Sonen skulle hem till Sverige för fortsatta studier, och jag och dottern skulle vidare till New York City! Vi åkte alla tre tillsammans till Minneapolis för byte av flyg. Vi skulle alla vidare till NYC, men med olika flyg. Det var lite läskigt att lämna min 18-åring själv (mitt och dotterns flyg gick en och en halv timme före grabbens), men allt gick bra.

Avfärd
Så var det dags att åka hem för grabben, och til New York för mig och dottern!

Bilder och länkar

Galleri

Blogginlägg
New York New York
Nebraska Nebraska
Las Vegas Las Vegas
San Francisco San Francisco

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!