Manhattan Panorama

USA Roadtrip – New York

En reseberättelse från USA där vi besöker dottern som är EF-student, sista anhalten – New York

Inledning

USA är stort, Amerikaner är inte en homogen grupp, USA är vackert, USA kan vara …..

Det är enkelt att sitta i Sverige och se TV program och läsa media och tro att man har förstått något. Till viss del kan det kanske fungera, men att faktiskt vara på plats ger oftast en annan bild. Det kan gälla kommunen Nordanstig i Gävleborgs län, eller San Francisco på USA’s västkust, eller varför inte den lilla metropolen Friend i Nebraska.

I augusti 2017 lämnade vår dotter oss för ett High School år i den lilla staden Friend i Nebraska. Valet av ort kan tyckas märkligt, men EF, företaget som hon åkte med, gör väl vad de kan för att hitta lämpliga orter / familjer som kan ta emot utbytesstudenter.

New York City

Första mötet med Manhattan
Från LaGuardia tog vi vägen över Ed Koch Queensboro Bridge Lower Roadway

Stor stad, Storstad! Jag hade bokat hotell på Roger Smith, ett hotell min far alltid gillat, och jag själv besökt med honom och brorsan i 2004. Hotellet såg likadant ut som tidigare, men frukosten hade de skurit bort och ersatt med fri yogurt, müsli och grönt äpple! Fanns nespressobryggare på rummen, även om man fick fajtas lite för att få kapslar med koffein i (är alla i USA de-caffed missbrukare?).

Dottern, som levt på kött i sex månader, drömde om en sushi, och vi gjorde några tafatta försök att finna ett bra ställe. Svårt när man inte hittar, är hungrig och det är skitkallt ute. Vi fick till slut något som liknade sushi, men kom överens om att vi måste göra det här ordentligt senare under vistelsen. Lite reströtta hamnade vi snart i säng, och såg fram mot morgondagen.

Måndag i Storstaden

Hotellet ligger riktigt bra vid Lexington och 47:e. Det är en kvart till Central Park, 10 minuter till Times Square, 10 minuter till allt mer eller mindre. Dessutom nära tunnelbana. Måndagen skulle bli en promenad dag. Vi började med att ge oss upp till parken. Väl där insåg vi att det är en överreklamerad aktivitet i mars, när det är kallt, inga löv finns på träden, gräset är brunt, vinden biter i kroppen. Vi vände därför tillbaka när vi nått till “The Great Lawn”, tillbaka mot 7:e avenyn och Columbus Circle. Där fanns något som dottern behövde…

Ett halvår utan att kunna fylla på sminkreserven hade varit katastrofal för lagret. Tur att vi var i en storstad där det fanns en Sephora.

Efter nödvändiga inköp var det dags att ta tunnelbanan ned till Madison Square garden, det var Big East CollageBasket den här veckan, och vi ville se! Kul att gå in i den legendariska arenan och köpa biljetter (till onsdagskvällen). När biljettköpet var avklarat var det dags för Chelsea Market. Ett matmecka i meat packing district. Supertrevligt ställe som varmt rekommenderas. Där fanns allt från ilskan italienare som gjorde gudomliga mackor, allt från pizzor och hamburgare till hummer / ostron ställen, vegetariska alternativ, med mera med mera. Mätta och glada gled vi in på Macy’s för att rekognosera lite. Stort och bra varuhus. Ofta reor och bra priser. Man kände lite historiens vingslag när man steg in på de gamla trä-rulltrapporna (som förbjudits i Sverige på grund av brandrisken…). När vi ändå var i krokarna passade vi också på att ta en sväng på High Line. En nedlagd tunnelbana (??) som numera är en park. Som sagt – mars… Det grönskade inte precis. Måste besöka den någon sommarmånad istället. Kul var det i alla fall!

Kvällen blev italiensk. Vi bokade bord på Carmines vid Times Square. Kan verkligen rekommendera stället. God italiensk mat som serverades på stora fat (en maträtt var till för 3-4 personer). Perfekt om man är en familj eller större sällskap. Trötta och mätta dröp vi sedan i säng.

 

Tisdag i New York

Jag hade satt upp “Brooklyn Bridge” som en av de saker jag ville göra, så sagt och gjort. Vi tog tunnelbanan över till Brooklyn Hights för att se New Yorks skyline. När denna dokumenterats började det suga lite i tarmen. Dottern hade koll på var man serverade “riktig mat”! Sagt och gjort så gick vi till Shake Shack! Det här är en kedja i USA, men kvaliteten på det som serveras är otroligt hög. Sopar mattan med alla kedjor i Sverige, och frågan är om inte “bang for the buck” är högre här än på Flippin’ eller Gnarly här i Stockholm. Grymt goda burgare, både vegetariska och kött. Milkshaken var helt gudomlig.

Efter en rundtur i Brooklyn Bridge Park lyckades vi efter viss möda ta oss upp på bron. Vi var inte de enda som kommit på denna idé… Trångt, festligt, folkligt och fullsatt! Väl över bron snirklade vi oss uppåt och passerade Little Italy, Chinatown, Greenwich osv. Kylan och blåsten gjorde att vi kanske inte njöt fullt ut. Kylan och fukten i luften vid kusten, överraskade oss lite. Å andra sidan, vad kan man vänta sig i början av mars. Här fick dottern mersmak. Lower Manhattan är mycket mysigare än de centralare delarna.

Till middag käkade vi Sushi! Enligt Trip Advisor skulle Tomoe Sushi vara en av de bättre ställena i mellanklassen. Måste hålla med. Bra fisk, stora fiskbitar, bra service och allmänt trevligt ställe, om än lite “syltigt”. Ger det fyra gäddor av fem.

Vi åt rätt så tidigt, för vi skulle på Broadway på kvällen. Biljetter till The Book Of mormon var införskaffade och mätta och glada tog vi plats i salongen. Showen inleddes med den här låten (tyvärr utan bild i länken…). Man måste kanske ha sett showen för att uppskatta…

Dottern skrattade högt halva tiden, jag också. Kan mycket varmt rekommendera den här showen. Märkligt att den tvingats lägga ned i förtid här i Stockholm.

Hursomhelst – Efter mycket skratt somnade vi glada på hotellet.

Onsdag – Snöfall

Madison Square garden i snöovädret
Massivt snöfall i New York

Allt är större i USA, även snöfall. Vi hade blivit varnade, så planen var att glida förbi och uppleva lite barnminnen på American Girl shop, för att sedan ta oss vidare till MoMA och insupa lite kultur. Det var blött redan på morgonen, så vi tog på oss ordentligt med varma kläder och vattentätt lager och kryssade mellan vattensamlingarna bort mot femte avenyn. Dottern fick något glansigt i blicken när vi gick in och såg alla tillbehör, och hon sa att hon drömt om det här stället sedan hon var liten. Nu, när hon är 16 kunde hon dock se det med (nästan) vuxna ögon, men fortfarande är det ett otroligt ställe för någon som gillat dockor i barnaåren.

Butiken fick 15-20 minuter, och sedan bar det av till MoMA. Kul att se alla Picasso och de franska impressionisterna. Fanns en hel del amerikansk modern konst, och en brasiliansk separatutställning. Kul!

Genom de stora fönstren såg vi hur snöfallet tog fart. Det kom MYCKET snö. Efter en lunch på stället gick vi ut på gatan, vi tänkte ta oss ned via några skoaffärer till Macy’s igen. Från ingenstans hade det kommit ut mängder av människor som skottade, saltade och skottade gångbanorna. Bilarna bar översnöade och det var allmänt kaos. Undrar vad som hänt om man inte tagit read på all snö på en gång. Kändes ganska överjobbat om jag skall vara ärlig.

Basket på kvällen, som sagt var det “Big East“, dvs de 10 största collage på östkusten. Första matchen var bra, en del riktigt sköna “hoops” och enhandsdunkar. St Johns University var kul att se. Match nummer två, mellan DePaul och Marquette höll inte riktigt samma klass, och klockan blev mycket så vi smet i halvlek. Både jag och dottern var dock glada över att ha fått se “riktig” basket i dess hemland, dessutom på en mytomspunnen arena.

Basket i Madison Square Garden
Kul att se den klassiska arenan

Torsdag och hemfärd

Lite läskigt att skicka sin 16-åriga dotter på en flytripp med mellanlandning i USA. De hade lovat dåligt väder under tisdagen och onsdagen. På torsdagen var det dock uppenbart att vädergudarna spelat väderlekstjänsterna ett spratt. Bra flygväder och helt odramatiskt. Dottern hade en riktigt tajt connection i Minneapolis, som tur var, var flyget mellan Minneapolis och Lincoln försenat, så 45 minuter blev till 90 minuter och dottern hann till och med att ta en bit mat vid mellanlandningen. Som en god far åkte jag ut till JFK med dottern, vilket innebar att jag fick 7 timmar att slå ihjäl. Trist ställe, men det gick. Att sedan Norwegian inte lyckades få upp sin kärra i tid i luften, vilket gjorde att bagaget försvann vid mellanlandningen på Gardemoen, är en annan sak. Man får väl vad man betalar för, och flyg med Norwegian är billigt…

JFK - dags att åka hem

Bilder och länkar

Galleri

Blogginlägg
New York New York
Nebraska Nebraska
Las Vegas Las Vegas
San Francisco San Francisco

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!