Nattljus

Published by Olof on

Nattljus i Stockholm

Stockholm består av 14 öar, Strömsborg är minst! Allt vatten i kombination med klara kvällar skapar ett magiskt nattljus längs kajerna. Som här, nere vid Karlbergs slott.

Södermalm

En klassisk plats att ta vykort över Stockholm är runt Ivar Los park, eller om man går Monteliusvägen. Man ser över Riddarfjärden till Kungsholmen med stadshuset, Riddarholmen och Riddarholmskyrkan och även taken i City. Alla byggkranarna ni ser bakom Riddarholmen är bygget runt Gallerian och upprustningen av husen på Malmskillnadsgatan. Det nattljus so finns skapar en härlig spegling i vattnet.

Om man vill ta sig ned till Riddarholmen är det ganska enkelt, och om man vill kan man passera Södermalmstorg och ta en titt på solnedgången över Riddarholmen därifrån

Tidigare vandringar på söder kan du läsa om här.

Riddarholmen

Efter lite trixande är man nere på gångvägen som går parallellt med tågspåren, och den tar dig över till Riddarholmen. Enligt uppgift skall det fortfarande finnas en bofast på ön, men jag är osäker… Om man tar direkt vänster när man kommer ut på ön kommer du att se Mälardrottningen som ligger förtöjd. Det är en kombinerad restaurang och hotell. Hon har legat där så länge jag kan minnas. UPDATE – gick in och läste på deras hemsida, hon förtöjdes där 1982. Läs gärna texten, lite spännande!

När man beundrat henne färdigt, kliver man bort mot Evert Taubes staty. Vyn är oslagbar, med hela Riddarfjärden framför sig, flankerad av Stockholms Stadshus till höger, och Münchenbryggeriet till vänster.

Kastellholmen och Skeppsholmen

En annan trevlig kvällspromenad är att ta sig ut på Skeppsholmen och Kastellholmen. Det går buss ut hit om du inte vill gå, ett annat alternativ är att ta blå linjen till Kungsträdgården. Har ett tidigare inlägg om just Kungsträdgården här.

Kastellholmen

Går du längst ut, dvs passerar Skeppsholmen och tar den lilla bron över till Kastellholmen möter du en backe som leder upp till Kastellet. Går du upp för backen så får du en fin utsikt över Gröna lund! Nu till Allhelgonahelgen, eller som de föredrar att säga, “Halloween”, byter grönan skepnad och går “all in” på skräcktemat. Man belyser attraktionerna lite mer “spöklikt” och det lär hasa omkring gastar på området…

Just den här kvällen så blåste det ganska hårt, så mina ambitioner att ta fler bilder från Kastellholmen grusades på grund av att långa exponeringstider i kombination med blåst inte är den bästa. Nåväl, efter ett varv runt ön gick jag tillbaka över den lilla bron och såg en annan vy av Grönan, en vy där jag fick med den skräckinjagande månen…

Skeppsholmen

Skeppsholmen är fylld av fotoobjekt, nu började det emellertid bli kallt, så efter lite rekande, iakttagelser av vindstyrka och riktning, i kombination med kalla händer, så bestämde jag mig för att enbart ställa upp kameran på en plats till. Valet var självklart. Nere vid bron som leder tillbaka till Blasieholmen. Där finns två saker som är kul att fotografera. Dels det klassiska vandrarhemmet “af Chapman”…

… och sen självklart vårt fantastiska Kungliga Slott, flankerat av husen på Skeppsbron till vänster, och Kungsträdgården till höger.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!